Plantering

Plantering

Plantering av blomlökar kan börja i april, men måste vänta tills frostrisken är över. Om de kalla vintertemperaturerna håller i sig långt in på våren får planteringen av lökarna vänta ett tag.  Här är det förstås stor skillnad i läge, till exempel blir landskapen Blekinge / Skåne / Halland / Småland / Öland och Gotland mycket snabbare att plantera blomlökar ännu i högre områden som Värmland / Dalarna / Uppland. Man kan plantera sommarlökar fram till slutet av maj.

Steg 1

En spade används för att plantera blomlökarna.


Sommarlökar, blomlökar eller knölar planteras dubbelt så djupt som löken är högt. Det finns några undantag från regeln och Begonia och dahlior får planteras precis nedanför marken.

Steg 2

Lossa jorden och platta till botten av hålet eller diket något, men trampa inte ner den. Var noga med att inte göra hålet för djupt så att blomlökarna också får möjlighet att växa.
Avstånden som du planterar knölarna beror på blomlökens typ och storlek. Så här arrangerar du små sorter med ett avstånd på 10 cm; det här är ett bra avstånd för dem. Avståndet mellan varandra är 25 cm för begonior, 30 cm för liljor och till och med 40 cm för dahlior.
Placera blomlöken försiktigt i hålet med nosen uppåt.

Steg 3

När du har ordnat blomlökarna i hålet kan du täcka dem med jord. Denna kan tryckas lätt men inte pressas ner.
Omedelbart efter plantering måste blomlökarna vattnas tillräckligt för att främja snabb rotbildning. Under en torr vårperiod måste jorden i trädgården hållas fuktig.
Dela inlägg:

Relaterade inlägg

Våra nyheter

Våra nyheter Den här dahlia är en UNIK och SPECIÄLT dahlia där den behörs till den gruppen semi-kaktus och fimbriante

Läs mer

Prenumerera för nyheter

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Name

Följ oss på våra sociala medier för fler kampanjer !

Varukorg